Tuhau merupakan salah satu makanan tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun di Sabah. Suku kaum saya la itu. Sekadar pengetahuan tambahan. Okeyy. Tuhau adalah sejenis tumbuhan dari keluarga halia dan hanya tumbuh di kawasan hutan hujan terutamanya di Kepulauan Borneo misalnya di Ranau, Keningau dan juga Kota Belud.
Jadi macam mana proses nak buat Tuhau ni ialah senang jee, keluarkan bahagian dalam batang Tuhau dan potong kecil-kecil sebelum mencampurkannya dengan bahan-bahan lain seperti garam, cili merah dan limau. Hasilnya, memang sangat dan betul-betul sedaap.
![]() |
Gambar daripada mysabah.com
Istimewanya, makanan Tuhau boleh disimpan lama dan
dihidangkan bila-bila masa. Naa, jadi kalau untuk yang pelajar yang sekolah
jauh-jauh tu bawalah Tuhau sentiasa supaya tidak terlampau rindu nanti mau
makan Tuhau. Tambahan itu, Tuhau ni sesuai dimakan bersama nasi yang masih
panas dan lauk-pauk seperti ikan dan juga sayur. Bagi saya la kan makan nasi
dengan Tuhau pun cukup sempurna sudah.. Kalau ada ikan masin lagi..hermm..
Tertelan air liur laa itu.. Samalaaa...
|
![]() |
Jeruk Tuhau yang telah dicampur dengan bawang merah, lada, garam dan limau Gambar dari Google |
Tuhau ni boleh disediakan mengikut citarasa masing-masing. Ada juga yang membuat Tuhau sebagai noonsom (jeruk) dan ada juga yang menjadikannya sebagai ramuan sambal. Kalau kena campur di sambal ini, memang makan sampai jilat jari.Kalau masak serunding Tuhau lagi, berebut orang mau membeli di kedai atau di pasar. Jadi di Sabah, Tuhau memang salah satu ayang popular dalam kalangan suku kaum Dusun terutamanya dan juga menjadi makanan sampingan yang sangat digemari ramai disebabkan rasanya yang sangat unik dan sedap. Jadi kepada yang belum mencuba Tuhau ni, ambilah peluang untuk merasainya apabila anda melawat atau melancong di Sabah nanti...babaaaiii..
Baa..Berakhirlah perkongsian saya hari ini..Terima kasih semua..
Kita-kita juga baini..Kihaaa.....
|
Waaa.. Menyelerakan. Ini dia makanan Sabahan
ReplyDelete