Salam bertemu semua. Hari ini saya akan berkongsi satu lagi info pasal makanan suku kaum Kadazan-Dusun di Sabah iaitu Hinava atau Hinava Ginapan. Bagi suku kaum Bajau dari pantai timur Sabah, Hinava dikenali sebagai Kinilau. Makanan ini disediakan sama seperti mana Sushi dari Jepun disediakan. Ianya merupakan hidangan yang mana bahan utamanya ialah isi ikan segar yang tidak dimasak tetapi dibersihkan dengan cuka atau limau dan dicampur dengan bahan-bahan lain seperti biji buah Bambangan, cili merah, halia, bawang merah dan juga garam.
![]() |
Hinava |
Ikan yang digunakan untuk membuat Hinava selalunya ikan tenggiri dan kadang-kala ikan Yu. Namun disebabkan ikan Yu antara spesis hidupan laut yang diancam kepupusan, makan ikan Tenggiri menjadi pilihan utama. Kadang-kala, ikan boleh digantikan dengan hidupan laut yang lain seperti udang dan sotong. Oleh kerana bahan-bahan dari laut seperti ikan, sotong dan udang tidak dimasak, bahan-bahan tersebut mestilah dalam keadaan segar.
Isi ikan tenggiri
Gambar daripada hungerhunger.blogspot.com
Hinava selalunya dihidangkan sebagai menu harian dan menjadi hidangan wajib untuk hari-hari istimewa seperti majlis perkahwinan atau hari keramaian seperti Pesta Menuai. Ia juga dimakan begitu sahaja dan rasanya begitu enak. Hinava juga sedap dimakan bersama nasi yang masih panas atau bersama sambal pedas. Makanan ini boleh didapati di restoran atau gerai makanan tempatan dengan harga yang sangat murah dan berpatutan. Terdapat juga hotel-hotel terkemuka di Sabah yang menyediakan makanan ini untuk diperkenalkan kepada pelancong yang datang ke Sabah.
Hinava sedia untuk dimakan |
Jadi nak rasa Hinava jum datang jeh dekat Sabah.. Kalau tidak pun minta ajar la dengan kawan-kawan dari Sabah untuk buat makanan ni. Tapi rasanya tidak la sama yang dibuat di Sabah. Tidak baa. Setakat sini saja perkongsian saya hari ini. Bertemu lagi kita dalam perkongsian seterusnyaaa...
Kita-kita juga baini...Kihaaa....
Comments
Post a Comment